Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/31881
Title: Diseño de un laboratorio de catación y tueste de café para la provincia de Loja
Authors: Toledo Macas, Ronald Kleiner
Betancourt Toro, Karina Natalie
Keywords: Ecuador.
Tesis digital.
Issue Date: 2022
Citation: Betancourt Toro, K. N. Toledo Macas, R. K. (2022) Diseño de un laboratorio de catación y tueste de café para la provincia de Loja [Tesis de Posgrado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/31881
Abstract: Abstract: The province of Loja currently ranks second at the national level in the production of Arabica coffee, with its fertile fields, climatic and geographical conditions, which are determining factors for quality coffee. The coffee from the province of Loja has achieved recognition throughout the Ecuadorian territory and internationally, this is due to the effort made by coffee growers in the sector, in order to provide a product of the highest quality in all phases of the chain. productive, this has led to the coffee produced in the province of Loja obtaining awards for several consecutive years in the Cup of Excellence and Golden Cup contests. With the background exposed above, the design of a cupping and roasting laboratory is proposed as a strategic ally to the producers of the sector, which will have the purpose of providing detailed information related to the quality of their product, with this it is intended that the coffee growers of the province of Loja maintain and improve the quality of coffee.
Description: Resumen: La provincia de Loja en la actualidad ocupa el segundo lugar a nivel nacional de producción de café arábica, con sus campos fértiles, condiciones climáticas y geográficas, los cuales son factores determinantes para un café de calidad. El café de la provincia de Loja ha logrado un reconocimiento en todo el territorio ecuatoriano y a nivel internacional, esto se debe al esfuerzo que han realizado los caficultores del sector, con la finalidad de brindar un producto de maxima calidad en todas las fases de la cadena productiva, esto ha dado lugar a que el café producido en la provincia de Loja obtenga por varios años consecutivos premios en los certamenes de Cup of Excellence y Taza Dorada. Con los antecedentes expuestos anteriormente se plantea el diseño de un laboratorio de catacion y tueste como un aliado estrategico a los productores del sector, mismo que tendrá la finalidad de brindar información detallada relacionado con la calidad de su producto, con ello se pretende que los caficultores de la provincia de Loja mantengan y mejoren la calidad del café.
URI: https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=130988.TITN.
Appears in Collections:Maestría en Administración de Empresas con Mención en Innovación



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.