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http://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/39459
Title: | Nutrición enteral en pacientes hospitalizados en Unidades de Terapia Intensiva. Revisión narrativa |
Authors: | Llumiquinga Angamarca, Diego José Faicán Narváez, Karina del Carmen |
Keywords: | Ecuador. Tesis digital. |
Issue Date: | 2023 |
Citation: | Faicán Narváez, K. D. C. Llumiquinga Angamarca, D. J. (2023) Nutrición enteral en pacientes hospitalizados en Unidades de Terapia Intensiva. Revisión narrativa [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/39459 |
Abstract: | Abstract: Background: Although it is known in the clinical setting that the nutritional status of critically ill patients has a high prognostic impact on their favorable recovery, the optimal feeding strategy is still a controversial issue. Objective: To identify the benefits provided by the use of early enteral nutrition (EN) in critically ill patients hospitalized in the intensive care unit (ICU) through a narrative review. Methods: narrative review in which recent evidence has been compiled from studies and recommendations of international guidelines that focus on the basic principles of nutrition in the ICU, the studies have been taken from the PubMed and SciELO databases. The topics covered are: characteristics of the critical patient, nutrition in hospitalized patients, methods, classification and benefits of early enteral nutritional support. Results: EN must be adapted to the needs of each patient and its early start is recommended within the first 24 to 48 hours after admission of patients to the ICU, since it is associated with lower mortality, reduced hospital stay and significant reduction of complications due to infection, organ failure, among others. Conclusion: early enteral nutrition is considered the best option to avoid complications in critical patients hospitalized in the ICU, however, the level of evidence remains low. |
Description: | Resumen: Antecedentes: Si bien en el ámbito clínico se conoce que el estado nutricional del paciente crítico tiene un alto impacto pronóstico en su favorable recuperación, la estrategia de alimentación óptima aún es un tema controversial. Objetivo: Identificar los beneficios de la nutrición enteral (NE) precoz en el paciente crítico hospitalizado en la unidad de cuidados intensivos (UCI) a través de una revisión narrativa. Métodos: revisión narrativa que recopila evidencia reciente de estudios y recomendaciones de guías internacionales que se centran en los principios básicos de la nutrición en la UCI, los estudios han sido tomados de las bases de datos, PubMed y SciELO. Los temas tratados son: características del paciente crítico, nutrición en pacientes hospitalizados, Métodos, clasificación y beneficios del soporte nutricional enteral precoz. Resultados: La NE debe adaptarse a la necesidad de cada paciente y se recomienda su inicio precoz entre las primeras24 a 48 horas tras el ingreso de los pacientes en la UCI, ya que se asocia con una menor mortalidad, estancia hospitalaria reducida y reducción significativa de complicaciones. Conclusión: la nutrición enteral precoz se considera la mejor opción para evitar complicaciones en pacientes críticos hospitalizados en la UCI, sin embargo, el nivel de evidencia sigue siendo bajo. |
URI: | https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=136457.TITN. |
Appears in Collections: | Titulación de Medicina |
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