Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/47641
Title: El desperdicio de alimentos: una perspectiva desde los habitantes de la ciudad de Machala
Authors: Briceño Salas, Johanna Paola
Lalangui Collaguazo, Vanesa Lourdes
Keywords: Ecuador.
Tesis digital.
Issue Date: 2023
Citation: Lalangui Collaguazo, V. L. Briceño Salas, J. P. (2023) El desperdicio de alimentos: una perspectiva desde los habitantes de la ciudad de Machala [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/47641
Abstract: Abstract: The purpose of this technical project was to carry out a diagnosis of the current situation, about food waste in the city of Machala, to identify alternatives that allow, generate strategies that will help minimize the negative effects caused by this problematic. The analysis was based on applying mixed methodology that allowed obtaining data qualitative and quantitative, through 100 surveys applied at random in 5 citadels, 20 per each site; and 7 interviews with key actors related to food waste in the city ​​of Machala, which facilitated obtaining results, which led to the interpretation discussion and also generate conclusions and recommendations. In the studies obtained it was possible to identify that there is not a very good depth about the knowledge that causes food waste, which leads to greater waste mainly in homes. Which the alternatives that have been found in This study has allowed us to generate strategies that will reduce waste and make Raise awareness about the use and exploitation of food.
Description: Resumen: El presente proyecto técnico tuvo como finalidad realizar un diagnóstico de la situación actual, acerca del desperdicio de alimentos en la ciudad de Machala, para identificar alterativas que permitan, generar estrategias que ayudarán a minimizar los efectos negativos que causa esta problemática. El análisis se basó en aplicar metodología mixta que permitió obtener datos cualitativos y cuantitativos, mediante 100 encuestas aplicadas al azar en 5 ciudadelas, 20 por cada sitio; y 7 entrevistas a actores claves relacionados al desperdicio de alimentos de la ciudad de Machala, mismo que facilitaron obtener resultados, que llevaron a la interpretación de discusión y así mismo generar las conclusiones y recomendaciones. En los estudios obtenidos se pudo identificar que no hay una muy buena profundización acerca del conocimiento que causa el desperdicio de alimentos, lo cual provoca que haya un mayor desperdicio principalmente en los hogares. Lo cual las alternativas que se han encontrado en este estudio ha permitido generar estrategias que permitirán reducir el desperdicio y hacer concientizar sobre el uso y aprovechamiento de los alimentos.
URI: https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=136535.TITN.
Appears in Collections:Licenciado en Gestión AmbientalL



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.