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Title: Mercados de productos orgánicos ¿Tienen futuro en el Ecuador?
Authors: Castro Quezada, Luz María
Sánchez León, Cristhiam Mauricio
Keywords: Ecuador.
Tesis digital.
Issue Date: 2024
Citation: Sánchez León, C. M. Castro Quezada, L. M. (2024) Mercados de productos orgánicos ¿Tienen futuro en el Ecuador? [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/52073
Abstract: Abstract: The main objective of this work was to analyze the product market organic, due to its great relevance and positive implications for people's health and in order to know if they have a future in Ecuador. For this, an investigation was carried out documentary bibliographic type - descriptive with a qualitative approach, through which investigated the market for organic products at an international and national level, the organic certification and the policies implemented in Ecuador for the promotion of this type of products. The main results of this research were that the Sustainable production of organic food in Ecuador has become a priority for the country, since it seeks to reconcile economic development with environmental conservation environment and the protection of natural resources. Likewise, in Ecuador it has established a solid Organic Production Control System in which Agrocalidad, the Ecuadorian SAE Accreditation and accredited certification bodies are responsible for monitor compliance with regulations. Finally, it is important to highlight that Ecuador has registered a total of 2253 varieties of organic products that are grown, processed, exported and marketed nationally and internationally. Arriving at the conclusion that the bibliographic review allowed us to identify the sales volume, the area of production, the number of producers and the organic products that are grown and They market globally and nationally.
Description: Resumen:El presente trabajo tuvo como objetivo principal analizar el mercado de los productos orgánicos, debido a su gran relevancia e implicaciones positivas en la salud de las personas y con el fin de conocer si tienen futuro en el Ecuador. Para ello se realizó una investigación de tipo bibliográfica documental - descriptivo con un enfoque cualitativo, mediante la cual se indagó sobre el mercado de productos orgánicos a nivel internacional y nacional, la certificación orgánica y las políticas implementadas en el Ecuador para la promoción de este tipo de productos. De esta investigación se obtuvieron como principales resultados que la producción sostenible de alimentos orgánicos en Ecuador se ha convertido en una prioridad para el país, ya que busca conciliar el desarrollo económico con la conservación del medio ambiente y la protección de los recursos naturales. Asimismo, en Ecuador ha establecido un sólido Sistema de Control de Producción Orgánica en el que Agrocalidad, el Servicio de Acreditación Ecuatoriana SAE y organismos de certificación acreditados se encargan de supervisar el cumplimiento de la normativa. Finalmente, es importante resaltar que Ecuador ha registrado un total de 2253 variedades de productos orgánicos que son cultivados, procesados, exportados y comercializados a nivel nacional e internacional. Llegando a la conclusión que la revisión bibliográfica permitió identificar el volumen de ventas, el área de producción, el número de productores y los productos orgánicos que se cultivan y se comercializan a nivel mundial, y nacional.
URI: https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=138237.TITN.
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