Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/53006
Title: | Determinación de la actividad biológica del aceite esencial del fruto Citrus x limonia |
Authors: | Valarezo Valdez, Benito Eduardo Morales Guamán, Andrea Belén |
Keywords: | Ecuador. Tesis digital. |
Issue Date: | 2024 |
Citation: | Morales Guamán, A. B. Valarezo Valdez, B. E. (2024) Determinación de la actividad biológica del aceite esencial del fruto Citrus x limonia [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/53006 |
Abstract: | Abstract: Citrus x limonia is a common fruit tree in temperate and subtropical climates, it has wide applications in the food, cosmetics, cleaning and pharmaceutical industries, distributing from South America to the Mediterranean. The main purpose of this research was to obtain the essential oil of the plant and analyze its compounds predominant, as well as investigate their biological activities, which include properties antimicrobial, antifungal, antioxidants and acetylcholinesterase. The essential oil was obtained by steam distillation, and its chemical composition was analyzed by gas chromatography. The main compounds identified were limonene (57.38%), β-pinene (12.04%) and γ-terpinene (13.01%). The antimicrobial activity and antifungal agents was evaluated by the broth microdilution method, using various bacterial and fungal strains. Citrus x limonia essential oil showed no activity antimicrobial against the strains tested at the maximum concentration tested (4000 µg/mL). The antioxidant activity of the oil was tested with the ABTS and DPPH methods. The results showed an antioxidant activity of the essential oil at low levels, with values ​​of SC50 of 1261.88 µg/mL for ABTS and 8145.65 µg/mL for DPPH. Furthermore, the effect was evaluated inhibitory of the oil on acetylcholinesterase, revealing a moderate activity with IC50 values ​​of 203.9 µg/m. |
Description: | Resumen: Citrus x limonia es un árbol frutal común en climas templados y subtropicales, tiene amplias aplicaciones en las industrias alimentaria, cosmética, limpieza y farmacéutica, distribuyéndose desde América del Sur hasta el Mediterráneo. El propósito principal de esta investigación fue obtener el aceite esencial de la planta y analizar sus compuestos predominantes, así como investigar sus actividades biológicas, que incluyen propiedades antimicrobianas, antifúngicas, antioxidantes y acetilcolinesterasa. El aceite esencial se obtuvo mediante destilación con arrastre de vapor, y su composición química se analizó mediante cromatografía de gases. Los compuestos principales identificados fueron el limoneno (57.38%), β-pineno (12.04%) y terpineno γ (13.01%). La actividad antimicrobianas y antifúngicas se evaluó mediante el método de microdilución en caldo, utilizando diversas cepas bacterianas y fúngicas. El aceite esencial de Citrus x limonia no mostró actividad antimicriaba frente a las cepas ensayadas a la máxima concentración testeada (4000 µg/mL). La actividad antioxidante del aceite se probo con los métodos ABTS y DPPH. Los resultados mostraron una actividad antioxidante del aceite esencial en niveles bajos, con valores de SC50 de 1261.88 µg/mL para ABTS y 8145.65 µg/mL para DPPH. Además, se evaluó el efecto inhibitorio del aceite sobre la acetilcolinesterasa, revelando una actividad moderada con valores de IC50 de 203.9 µg/m. |
URI: | https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=139083.TITN. |
Appears in Collections: | Titulación de Bioquimica y Farmacia |
Files in This Item:
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.