Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/60218
Title: | Diseño de estrategias de Gestión Responsable para el Talento Humano en Empresas Familiares. Caso de estudio, Restaurante Peña Pivico , al año 2024 |
Authors: | Paladines Benítez, Jhoana Elizabeth Arias Ruiz, Dennis Rolando |
Keywords: | Ecuador. Tesis digital. |
Issue Date: | 2024 |
Citation: | Arias Ruiz, D. R. Paladines Benítez, J. E. (2024) Diseño de estrategias de Gestión Responsable para el Talento Humano en Empresas Familiares. Caso de estudio, Restaurante Peña Pivico , al año 2024 [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/60218 |
Abstract: | Abstract: The research deals with the responsible management of human talent in Ecuadorian family businesses, taking as a case study the restaurant Peña Pivico , addresses the need to implement policies that balance work and family life of employees. The theoretical framework focuses on the definition of family businesses, the dimensions of responsible management and its relevance in the Ecuadorian context. The methodology used is quantitative, with a descriptive approach, based on surveys applied to restaurant employees. Deductive, synthetic and analytical methods were used to interpret the data collected. The analysis and discussion of results reveal several areas of opportunity, such as the need to improve work flexibility, leaves, post-leave reintegration, teleworking, career counseling and fringe benefits. The findings indicate that, although Peña Pivico has initiated efforts in these areas, the policies implemented are still insufficient to fully meet the demands of employees. In addition, it is suggested to foster an organizational culture that values employee welfare by sensitizing managers and promoting committed leadership. |
Description: | Resumen: La investigación trata la gestión responsable del talento humano en empresas familiares ecuatorianas, tomando como caso de estudio el restaurante "Peña Pivico", aborda la necesidad de implementar políticas que equilibren la vida laboral y familiar de los empleados. El marco teórico se centra en la definición de empresas familiares, las dimensiones de la gestión responsable y su relevancia en el contexto ecuatoriano. La metodología utilizada es cuantitativa, con un enfoque descriptivo, basada en encuestas aplicadas a los empleados del restaurante. Los métodos deductivo, sintético y analítico se emplearon para interpretar los datos recopilados. El análisis y discusión de resultados revelan varias áreas de oportunidad, como la necesidad de mejorar la flexibilidad laboral, los permisos, la reintegración post permisos, el teletrabajo, el asesoramiento profesional y los beneficios extrasalariales. Las conclusiones indican que, aunque "Peña Pivico" ha iniciado esfuerzos en estas áreas, las políticas implementadas aún son insuficientes para satisfacer completamente las demandas de los empleados. Además, se sugiere fomentar una cultura organizacional que valore el bienestar de los empleados, sensibilizando a los directivos y promoviendo un liderazgo comprometido. |
URI: | https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=141497.TITN. |
Appears in Collections: | Titulación de Administración de Empresas |
Files in This Item:
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.