Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.utpl.edu.ec/handle/20.500.11962/21447
Title: Impacto del cambio climático en el rendimiento de los cultivos de maíz duro seco, banano, fréjol seco, cacao y café: Un análisis provincial, periodo 2000-2012.
Authors: Bravo Benavides, Diana Beatriz
Espinosa Maldonado, Andrea del Cisne
Keywords: Impacto ambiental
Cambio Climático
Cultivo – Producción
Economista – Tesis y disertaciones académicas
Issue Date: 2017
Citation: Espinosa Maldonado, Andrea del Cisne. (2017). Impacto del cambio climático en el rendimiento de los cultivos de maíz duro seco, banano, fréjol seco, cacao y café: Un análisis provincial, periodo 2000-2012. (Trabajo de Titulación de Economista ) . UTPL, Loja.
Abstract: This research aims to determine how climate change affects the yield of dry hard corn, bananas, dry beans, cocoa and coffee in the 24 provinces of Ecuador, using data from the Ministry of Agriculture, Livestock, Aquaculture and Fisheries (MAGAP) ) and the National Institute of Meteorology and Hydrology (INAMHI). Under the focus of the agricultural production function developed by Fleischer (2007) through the use of panel data and effecting fixed and random effects models, it was determined how the temperature variables and precipitation influence the yield of these crops during the period 2000-2012; showing a partial impact for the case of cocoa, while in the case of dried beans, bananas, coffee and dry hard corn there was no substantial effect.
Description: La presente investigación pretende determinar cómo afecta el cambio climático al rendimiento de los cultivos de maíz duro seco, banano, fréjol seco, cacao y café en las 24 provincias del Ecuador, usando datos provenientes del Ministerio de Agricultura, Ganadería, Acuacultura y Pesca (MAGAP) y del Instituto Nacional de Meteorología e Hidrología (INAMHI), bajo el enfoque de la función de producción agrícola desarrollada por Fleischer (2007) a través del uso de datos panel y efectuando modelos de efectos fijos y aleatorios , se determinó cómo las variables temperatura y precipitación influyen en el rendimiento de estos cultivos durante el periodo 2000-2012 ; mostrándose un impacto parcial para el caso del cacao, mientras que para el caso del fréjol seco, banano, café y maíz duro seco no se evidencio un efecto substancial.
URI: http://dspace.utpl.edu.ec/handle/20.500.11962/21447
Appears in Collections:Economísta

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Espinosa Maldonado, Andrea del Cisne..pdf1.38 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

Admin Tools