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Title: Chemical composition and biological activity of extracts and essential oil of Siparuna echinata (Kunth) A.DC
Authors: Morocho Zaragocín, Segundo Vladimir
García Solórzano, Jessica Karina
Keywords: Ecuador.
Tesis digital.
Issue Date: 2019
Citation: García Solórzano, J. K. Morocho Zaragocín, S. V. (2019) Chemical composition and biological activity of extracts and essential oil of Siparuna echinata (Kunth) A.DC [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/20.500.11962/24884
Abstract: Abstract:The phytochemical research of Siparuna echinata collected in Loja-Ecuador led to isolation of four compounds known as: Sipaucin A (1), Rutin (2), Kaempferol 3,7,4 trimethyl ether (3), Quercetin 3,7 dimethyl ether (4), their structures were identified by spectroscopic techniques such as nuclear magnetic resonance (NMR) and confirmed by data literature. The essential oil of the fruits was obtained by hydrodistillation and analyzed by gas chromatography analysis coupled to mass spectrometry (GC/MS) and flame ionization detector (GC-FID). Twenty nine compound were identified in column DB-5ms and nineteen for the Innowax column. The major compounds were α-pinene (24.3%, 20.3%), β-pinene (21.7%, 13.4 %), β-myrcene (11.3%, 14.8 %) and limonene (10%, 0.7%) for both columns respectively. The hypoglycemic activity was evaluated by in vitro inhibition of α-glucosidase. The MeOH extract showed a strong inhibitory activity with IC50=13.20µg/mL, meanwhile the EtOAc extract exhibited a moderate inhibitory activity with an IC50 value of 229.5 µg/mL, and oil essential showed low inhibitory activity with IC50 value of 160.6 µg/mL.
Description: Resumen:La investigación fitoquímica de Siparuna echinata recolectada en Loja-Ecuador condujo al aislamiento de cuatro compuestos conocidos como: Sipaucin A (1), Rutin (2), Kaempferol 3,7,4 'trimetiléter (3), Quercetin 3,7' dimetil éter (4), sus estructuras fueron identificadas por técnicas espectroscópicas como la resonancia magnética nuclear (RMN) y confirmadas por la literatura de datos. El aceite esencial de las frutas se obtuvo por hidrodestilación y se analizó mediante análisis de cromatografía de gases acoplado a espectrometría de masas (GC/MS) y detector de ionización de llama (GC-FID). Veintinueve compuestos fueron identificados en la columna DB-5ms y diecinueve para la columna Innowax. Los compuestos principales fueron α-pineno (24.3%, 20.3%), β-pineno (21.7%, 13.4%), β-mirceno (11.3%, 14.8%) y limoneno (10%, 0.7%) para ambas columnas respectivamente. La actividad hipoglucémica se evaluó mediante la inhibición in vitro de la α-glucosidasa. El extracto de MeOH mostró una fuerte actividad inhibitoria con IC50=13,20 µg/ml, mientras que el extracto de EtOAc exhibió una actividad inhibitoria moderada con un valor de CI50 de 229,5 µg/ml, y el aceite esencial mostró baja actividad inhibitoria con un valor de CI50 de 160,6 µg/mL.
URI: https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=122475.TITN.
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