Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.utpl.edu.ec/handle/20.500.11962/25710
Title: | Evaluación del efecto del uso de probióticos frente a ácidos orgánicos en la industria avícola, como alternativa al uso de antibióticos |
Authors: | Fierro Jaramillo, Natacha del Cisne Blacio Ramírez, Antony Andrés |
Keywords: | Ecuador. Tesis digital. |
Issue Date: | 2020 |
Citation: | Blacio Ramírez, A. A. Fierro Jaramillo, N. D. C. (2020) Evaluación del efecto del uso de probióticos frente a ácidos orgánicos en la industria avícola, como alternativa al uso de antibióticos [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/20.500.11962/25710 |
Abstract: | Abstract: The present investigation evaluated the effect of probiotic and organic acid supplements against the use of antibiotics in different production stages in "Broiler" chickens developed in the 3 HERMANOS poultry farm in Balsas canton, El Oro province; 1800 UE Cobb 500 were used, four treatments were applied: T1. Growth promoting antibiotics (GPA): Enramycin 250gr / TM and Colistin 250gr / TM; T 2. Probiotics: Probiovet 1 kg / MT; T 3. Organic Acid (OA): Citropac 3 kg / MT and T4. Control. Food without growth promoter additive. The results didn t show a significant statistical difference, but there is a numerical difference, the best results presented the T2 (Probiotics) with the best average weight (1452g); weight gain (431 g); food conversion (1.66); efficiency index (EI) with (122.39) but the rating is regular and the best productivity index (PI) with (173.57). The best food consumption T1 treatment with (791.85g); the mortality of the lot was (3.72%), the best profitability was obtained by the T3 treatment with (23.62%). The hypotheses raised and based on the statistical analysis, the alternative hypothesis is rejected and the null hypothesis is accepte. |
Description: | Resumen: La presente investigación evaluó el efecto de adición de probióticos y ácidos orgánicos frente al uso de antibióticos en diferentes etapas productivas en pollos Broiler desarrollado en la granja avícola 3 HERMANOS en el cantón Balsas, provincia de El Oro; se utilizaron 1800 UE Cobb 500, se aplicaron cuatro tratamientos: T1. Antibiótico promotor del crecimiento: Enramicina 250gr/TM y Colistina 250gr/TM; T 2. Probióticos: Probiovet 1 kg/TM; T 3. Ácido Orgánico: Citropac 3 kg/TM y T4. Control. Alimento sin aditivo promotor del crecimiento. Los resultados no presentaron diferencia estadística significativa, pero si diferencia numérica, los mejores resultados presento el T2 (Probióticos) con el mejor peso promedio (1452g); incremento de peso (431g); conversión alimenticia (1.66); índice de eficiencia (IF) con (122.39) pero la calificación es regular y el mejor índice productivo (IP) con (173.57). El mejor consumo de alimento tratamiento T1 con (791.85g); la mortalidad del lote fue de (3.72%), La mejor rentabilidad la obtuvo el tratamiento T3 con (23.62%). Las hipótesis planteadas y en base al análisis estadístico, se rechaza la hipótesis alternativa y se acepta la hipótesis nula. |
URI: | https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=122935.TITN. |
Appears in Collections: | Ingeniero Agropecuario |
Files in This Item:
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.