Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.utpl.edu.ec/handle/20.500.11962/25864
Title: | Cómo se obtienen los alimentos en la ciudad de Loja. Aprovisionamiento de alimentos, economías populares y organización del espacio público urbano. |
Authors: | Iñiguez Gallardo, María Verónica Loján Córdova, Julia Isabel |
Keywords: | Ecuador. Tesis digital. |
Issue Date: | 2020 |
Citation: | Loján Córdova, J. I. Iñiguez Gallardo, M. V. (2020) Cómo se obtienen los alimentos en la ciudad de Loja. Aprovisionamiento de alimentos, economías populares y organización del espacio público urbano. [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/20.500.11962/25864 |
Abstract: | Abstract: Over the years, markets and fairs have become the mainstay of food supply; however, at present, urbanization processes, the expansion of private initiatives and the lack of organization threaten to weaken them. This could undermine the food security and sovereignty in cities limiting access to spaces for sale agricultural production. This research analyses the current state and dynamics of supply centers in Loja, as well as the organization of public space and its territorial accessibility. The data was obtained through interviews with administrators and traders, surveys applied to visitors, direct observation and spatial data collection. A resilient system of markets and fairs based on the consumer profile that has traditionally supported this type of solidarity economy was evidenced. Despite this, they have certain weaknesses associated with the size, location and improvement of infrastructure, including the creation of trade fairs in northwestern districts of the city that reduce the distance between producer and consumer. Key wor. |
Description: | Resumen: Los mercados y ferias libres se han constituido a lo largo de los años en el pilar del abastecimiento de alimentos; sin embargo, en la actualidad los procesos de urbanización, la expansión de iniciativas privadas y la falta de organización amenazan con debilitarlos. Esto podría quebrantar la seguridad y soberanía alimentaria de las ciudades al no tener acceso a espacios para venta de producción agrícola. La presente investigación analiza el estado actual y la dinámica de los centros de abasto en Loja, así como la organización del espacio público y su accesibilidad territorial. Los datos se obtuvieron a través de entrevistas a administradores y comerciantes, encuestas aplicadas a visitantes, observación directa y levantamiento de datos espaciales. Se evidenció un sistema resiliente de mercados y ferias basado en el perfil del consumidor que ha apoyado tradicionalmente a este tipo de economía solidaria. No obstante, presentan ciertas debilidades asociadas a la dimensión, ubicación y mejoramiento de infraestructura, así como a la creación de ferias libres en barrios del noroeste de la ciudad que reduzca la distancia entre productor y consumidor. |
URI: | https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=123295.TITN. |
Appears in Collections: | Ingeniero en Gestión Ambiental |
Files in This Item:
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.