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Title: Evaluación bromatológica y microbiológica de frutos de Mauritia flexuosa
Authors: Malagón Avilés, Omar Germán
Sotomayor Silva, Dorothy Paulette
Keywords: Ecuador.
Tesis digital.
Issue Date: 2021
Citation: Sotomayor Silva, D. P. Malagón Avilés, O. G. (2021) Evaluación bromatológica y microbiológica de frutos de Mauritia flexuosa [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/20.500.11962/28345
Abstract: Abstract:The present research work evidences the bromatological and microbiological analysis of the pulp of the fruit of Mauritia flexuosa, an Amazonian palm useful as NTFP (Non-Timber Forest Product) in the development of products in the food, nutraceutical, cosmetic or phytopharmaceutical fields, and thus guarantee the conservation of the forests where the species under this study is found. This fruit, also called morete, was collected in the Tiwintza canton of Morona Santiago province, Ecuador, and received postharvest treatment, freezedrying, grinding, and screening procedures. The bromatological characterization and the microbiological quality were carried out following protocols determined by the AOAC (Official Methods of Analysis 18th Edition) and the Ecuadorian Technical Standard INEN. The parameters used to assess the nutritional composition of the morete pulp were moisture (6.73%), ash (3.03%), fat (44.18%), protein (6.83%) and dietary fiber (29.63%), and the microbiological quality with the rapid petrifilm method of microorganisms such as aerobic mesophiles, molds, and yeasts, and total coliforms gave a value of <1.0 x 10-1 CFU / g. According to these results, the pulp of the morete fruit in its freeze-dried state and after postharvest treatment is a viable product for the development of prototypes that can be commercially evaluated, allowing the conservation of the palm forests of Mauritia flexuosa.
Description: Resumen:El presente trabajo de investigación evidencia el análisis bromatológico y microbiológico de la pulpa del fruto de Mauritia flexuosa, una palmera amazónica útil como PFNM (Producto Forestable No Maderable) en el desarrollo de productos en los campos alimenticio, nutracéutico, cosmético o fitofarmacéutico, y de esta manera garantizar la conservación de los bosques donde se encuentra la especie en estudio. Este fruto, también llamado morete, fue recolectado en el cantón Tiwintza de la provincia de Morona Santiago, Ecuador, y recibió un tratamiento postcosecha, liofilización, molienda y tamizaje. La caracterización bromatológica y la calidad microbiológica se realizaron siguiendo protocolos determinados por la AOAC (Official Methods of Analysis 18th Edition) y Norma Técnica Ecuatoriana INEN. Los parámetros utilizados para valorar la composición nutricional de la pulpa del morete fueron humedad (6.73%), cenizas (3.03%), grasa (44.18%), proteína (6.83%) y fibra dietaria (29.63%), y la calidad microbiológica con método rápido petrifilm de microorganismos como mesófilos aerobios, mohos y levaduras, y coliformes totales dio un valor de <1.0 x 10-1 UFC/g. De acuerdo a estos resultados, la pulpa del fruto morete en su estado liofilizado y tras el tratamiento postcosecha, es un producto viable para el desarrollo de prototipos que pueden llegar a ser evaluados comercialmente, permitiendo la conservación de los bosques de palmeras de Mauritia flexuosa.
URI: https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=126772.TITN.
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