Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.utpl.edu.ec/handle/20.500.11962/28459
Title: | Variabilidad dietética en una población escolar con obesidad y sobrepeso y diseño de un plan de intervención educativo nutricional en el Barrio El Panecillo-Loja |
Authors: | Rojas Rodríguez, Ana Lizette Andrade Rodas, Diana Geoconda |
Keywords: | Ecuador. Tesis digital. |
Issue Date: | 2021 |
Citation: | Andrade Rodas, D. G. Rojas Rodríguez, A. L. (2021) Variabilidad dietética en una población escolar con obesidad y sobrepeso y diseño de un plan de intervención educativo nutricional en el Barrio El Panecillo-Loja [Tesis de Posgrado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/20.500.11962/28459 |
Abstract: | Abstract:2 Abstract Background: The global prevalence of overweight and obesity in school children has increased dramatically. Objective: To evaluate the knowledge that caregivers of children with overweight and obesity have in relation to dietary diversity and how this knowledge is modified through the nutritional guide "MyPlate" Methods: This is a quasi-experimental study. It was carried out in three stages: 1st Determination of basal dietary variability 2nd Educational intervention based on the nutritional guide "MyPlate" and the physical activity recommendations of the World Health Organization (WHO) 2018 3. After thirty days the dietary variability was measured again. Our sample field consisted of 60 obese and overweighted children between 5 and 10 years old, all of them residents of the El Panecillo-Loja neighborhood. Results: The mean individual dietary variability before intervention was 8.4 and the post intervention turned out to be 9.8, with a p value <0.001. The level of post-intervention knowledge about the 2018 WHO physical activity recommendations increased to 100% from a baseline of 36.7%, with a p value <0.001. Conclusions: Our research has allowed to spread awareness and knowledge of the "MyPlate" Plan, which led to a self-efficiency to choose and prepare healthy meals. |
Description: | Resumen:1 Resumen La prevalencia global de sobrepeso y obesidad en escolares ha aumentado drásticamente. El objetivo fue evaluar el conocimiento que tienen los cuidadores de niños con sobrepeso y obesidad en relación a la diversidad dietética y como dicho conocimiento se ve modificado por medio de la guía nutricional MiPlato Este fue un estudio cuasiexperimental, con universo de 60 niños con diagnóstico de obesidad/ sobrepeso entre 5-10 años, residentes en el barrio El Panecillo- Loja. Se realizó en tres etapas: 1. determinación de variabilidad dietética basal; 2. intervención educativa basada en la guía nutricional MiPlato y las recomendaciones de actividad física de la Organización Mundial de la Salud (OMS) 2018; 3. tras un mes nueva medición postintervención. La media de variabilidad dietética individual pre intervención: 8,4 post intervención: 9,8, con un valor de p <0,001. El nivel de conocimiento postintervención acerca de las recomendaciones de actividad física aumentó de 36,7 a 100%, con una p value <0,001. Con esta investigación se logró la concientización y conocimiento del Plan MiPlato , lo que conllevó a una autoeficiencia para escoger y elaborar platos saludables. |
URI: | https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=126877.TITN. |
Appears in Collections: | Especialista en Medicina Familiar y Comunitaria |
Files in This Item:
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.