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Title: Aislamiento y categorización de metabolitos secundarios de Solanum Asperolanatum Ruiz&Pav
Authors: Morocho Zaragocín, Segundo Vladimir
Guartán Sucunuta, Irene Cecibel
Keywords: Ecuador.
Tesis digital.
Issue Date: 2021
Citation: Guartán Sucunuta, I. C. Morocho Zaragocín, S. V. (2021) Aislamiento y categorización de metabolitos secundarios de Solanum Asperolanatum Ruiz&Pav [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/20.500.11962/29324
Abstract: Abstract: In the present investigation, the phytochemical study of the aerial parts of the species Solanum asperolanatumRuiz & Pav was carried out, the same that was collected in the Villonaco sector of Cantón Loja, Province of Loja, from which the Hexane extract was obtained with a yield of 3.1%, a pure compound called Phytol was isolated, which is an acyclic diterpenic alcohol, with molecular formula C20H40Oand molecular weight 296.53 g / mol.For the elucidation of the molecule, the nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopic technique was used, corroborating with the corresponding literature.
Description: Resumen: En la presente investigación se realizó el estudio fitoquímico de las partes aéreas de la especie Solanum asperolanatum Ruiz & Pav, la misma que fue recolectada en sector Villonaco del Cantón Loja, Provincia de Loja,de la cual se obtuvo el extracto de Hexano con un rendimiento de 3.1 %,se aisló un compuesto puro denominado Fitol, el cuales un alcohol diterpénico acíclico, de fórmula molecular C20H40O y peso molecular 296.53 g/mol.Para la elucidación de la molécula se utilizó la técnica espectroscopica de resonancia magnética nuclear (RMN), corroborando con la literatura correspondiente.
URI: https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=127991.TITN.
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