Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.utpl.edu.ec/handle/20.500.11962/29971
Title: | Análisis del perfil emprendedor artesanal del cantón El Tambo, provincia del Cañar, año 2021 |
Authors: | Mahauad Burneo, María Dolores Yupa Tenempaguay, Hilda Mercedes |
Keywords: | Ecuador. Tesis digital. |
Issue Date: | 2022 |
Citation: | Yupa Tenempaguay, H. M. Mahauad Burneo, M. D. (2022) Análisis del perfil emprendedor artesanal del cantón El Tambo, provincia del Cañar, año 2021 [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/20.500.11962/29971 |
Abstract: | Abstract: The proposed research addresses the handicraft sector of the canton of El Tambo, which is also linked to a socio-cultural and historical context. The objective of this research was to analyze the entrepreneurial profile of the artisans. For this purpose, a field, descriptive and cross-sectional research was proposed, and quantitative based on the design of a survey that was applied to 52 local entrepreneurs. The motivation for the research arose from the experience of living in the locality and observing how many artisan enterprises have been disappearing, as they do not have the competitive capacity to compete with other companies, as well as the lack of capacity for the products to reach an objective buyer. The results of the research, from the own experience of living in this locality, it has been observed that the panorama of competitiveness is difficult for the artisans, since they do not have the capacity to compete against the big companies. The analysis made it possible to understand that the entrepreneurs need to improve their social and productive capacities, so that they can consolidate their handicraft products in a better way in the market. |
Description: | Resumen: La investigación propuesta aborda el sector artesanal del cantón El Tambo, que además está vinculada a un contexto socio-cultural e histórico. El objetivo de esta investigación fue analizar el perfil emprendedor de los artesanos. Para esto se planteó una investigación de campo, descriptiva y de corte transversal, y de tipo cuantitativa en base al diseño de una encuesta que fue aplicada a 52 emprendedores locales. La motivación de la investigación surge desde la experiencia de vivir en la localidad y constatar cómo han ido desapareciendo múltiples emprendimientos artesanales, al no tener la capacidad competitiva frente a otras empresas, así como a la falta de capacidad de que los productos alcancen a un comprador objetivo. Los resultados de la investigación, desde la experiencia propia de vivir en esta localidad, se ha observado que es difícil el panorama de competitividad para los artesanos, al no tener la capacidad de competir contra las grandes empresas. El análisis permitió comprender que los emprendedores requieren mejorar sus capacidades sociales y productivas, de manera que puedan consolidar sus productos artesanales de mejor manera en el mercado. |
URI: | https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=129041.TITN. |
Appears in Collections: | Titulación de Administración de Empresas |
Files in This Item:
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.