Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.utpl.edu.ec/handle/20.500.11962/30013
Title: Competitividad de las exportaciones de cacao en Ecuador
Authors: Macías Badaraco, Katya Vanessa
Cambisaca Díaz, Mariuxi Estefanía
Keywords: Ecuador.
Tesis digital.
Issue Date: 2022
Citation: Cambisaca Díaz, M. E. Macías Badaraco, K. V. (2022) Competitividad de las exportaciones de cacao en Ecuador [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/20.500.11962/30013
Abstract: Abstract: In Ecuador the cocoa sector is considered one of the main traditional export products, in 2020 cocoa beans represented 11% of total traditional exports being the third most exported product, which is why the country has sought to insert itself into the international market more competitively. The objective of this paper is to analyze the competitiveness of Ecuadorian cocoa exports in the international market, for this reason the calculation of competitiveness indexes for Ecuador and its main Latin American competitors was carried out: Revealed Comparative Advantages Index and Balassa Index period 2015-2020. From the analysis it was shown that Ecuador presents an optimal level of competitiveness against its competitors, cocoa exports in 2015-2020 have increased their level of importance, but these positive effects are not enough to characterize itself as competitive at the world level since the country has distinguished itself by exporting cocoa in raw material which means having very little added value, ultimately the difficulties of this sector is the lack of technological innovation for the transformation of processed products.
Description: Resumen: En Ecuador el sector cacaotero es considerado uno de los principales productos tradicionales de exportación, en el 2020 el cacao en grano representó el 11% del total de las exportaciones tradicionales siendo el tercer producto más exportado, es por lo que el país ha buscado insertarse dentro del mercado internacional de manera más competitiva. El objetivo del presente trabajo es analizar la competitividad de las exportaciones de cacao ecuatoriano en el mercado internacional, por esta razón se efectuó el cálculo de índices de competitividad para Ecuador y para sus principales competidores latinos: Índice de Ventajas Comparativas Reveladas e Índice de Balassa período 2015-2020. A partir del análisis se demostró que Ecuador presenta un óptimo nivel de competitividad frente a sus competidores, las exportaciones cacaoteras en 2015-2020 han aumentado su nivel de importancia, pero estos efectos positivos no son suficientes para caracterizarse competitivo a nivel mundial puesto que el país se ha distinguido por exportar el cacao en materia prima lo que significa tener muy poco valor agregado, en definitiva las dificultades de este sector es la falta de innovación tecnológica para la transformación de productos elaborados.
URI: https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=129081.TITN.
Appears in Collections:Titulación de Economía



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.