Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.utpl.edu.ec/handle/29.500.19856/69982
Title: | El cambio climático en la caficultura ecuatoriana: análisis de la proliferación de enfermedades y plagas y sus implicaciones en la producción. Periodo 2017-2023 |
Authors: | Chaglia Becerra, Mirja Irene Toledo Herrera, Kelita Nayely |
Keywords: | Ecuador. Tesis digital. |
Issue Date: | 2025 |
Citation: | Toledo Herrera, K. N. Chaglia Becerra, M. I. (2025) El cambio climático en la caficultura ecuatoriana: análisis de la proliferación de enfermedades y plagas y sus implicaciones en la producción. Periodo 2017-2023 [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/29.500.19856/69982 |
Abstract: | Abstract: Coffee production is one of the economic activities that has remained relevant in Ecuador over time despite the challenges faced by the sector, diseases and pests that are intensified in crops through the manifestations of climate change. However, the information available on the influence of diseases and pests on coffee production is limited, therefore this research seeks to analyze the incidence of diseases and pests in Ecuadorian coffee production as a consequence of climate change, period 2017 - 2023. Using a quantitative methodological approach and a type of causal explanatory research through a regression model for panel data using statistical information obtained from INEC. As a result, the hectares of coffee crops lost due to diseases and pests cause a significant loss, with a reduction of 0.8057 metric tons of production. It is concluded that diseases and pests satisfy one of the reasons for the reduction in production, and abandonment of the activity that is evident over the years. |
Description: | Resumen: La producción de café es una de las actividades económicas que preservan relevancia en el Ecuador a través del tiempo a pesar de los desafíos que enfrenta el sector, enfermedades y plagas que se ven intensificadas en los cultivos mediante las manifestaciones del cambio climático. No obstante la información disponible sobre la influencia de las enfermedades y plagas sobre de la producción de café es limitada, por lo tanto esta investigación busca analizar la incidencia de enfermedades y plagas en la producción cafetalera ecuatoriana como consecuencia del cambio climático, período 2017 2023. Empleando un enfoque metodológico cuantitativo y un tipo de investigación explicativa causal a través de un modelo de regresión para datos de panel mediante información estadística obtenida del INEC. Como resultados, las hectáreas de cultivos de café perdidas debido a enfermedades y plagas provocan una pérdida importante, con una reducción de 0,8057 toneladas métricas de producción. Se concluye que las enfermedades y plagas satisfacen a una de las razones de la reducción de la producción, y abandono de la actividad que se evidencia a través de los años. |
URI: | https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=146248.TITN. |
Appears in Collections: | Titulación de Economía |
Files in This Item:
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.