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http://dspace.utpl.edu.ec/handle/29.500.19856/70755
Title: | Introducción al cultivo in vitro de cultivares nativos de papa de la Sierra Sur del Ecuador |
Authors: | Lojan Armijos, Paul Diego Medina Aguinsaca, Diana Karolina |
Keywords: | Ecuador. Tesis digital. |
Issue Date: | 2025 |
Citation: | Medina Aguinsaca, D. K. Lojan Armijos, P. D. (2025) Introducción al cultivo in vitro de cultivares nativos de papa de la Sierra Sur del Ecuador [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/29.500.19856/70755 |
Abstract: | Abstract:The potato (Solanum tuberosum) is a staple food crop of great economic importance worldwide. Native potato cultivars in Ecuador are classified within the species S. tuberosum sbs. andigena and S. phureja. This study focused on the in vitro introduction of the cultivars chaucha tomate and chaucha rosada, of the species S. phureja, native to the Southern Highlands of Ecuador, for conservation purposes. Treatment 27 was identified as the most appropriate for the tomato bean, with a pre-disinfection with propiconazole during a 3-hour immersion using a 0.3 PPM + Coco medium. While for the pink bean, treatment 17, with a 3-hour pre-disinfection with water and a 0.5 PPM medium, was most effective. It should be noted that in vitro introduction presented challenges in terms of adaptation, contamination, and cultivar development. This work contributes to the conservation and production of certified seed, which is key to mitigating the degradation caused by pests and diseases that threaten the preservation and productivity of these cultivars. |
Description: | Resumen:La papa (Solanum tuberosum) es un cultivo alimenticio básico y de gran importancia económica a nivel mundial. Los cultivares nativos de papa en Ecuador se clasifican dentro de la especies S. tuberosum sbs. andigena y S. phureja. Este estudio se enfocó en la introducción in vitro de los cultivares chaucha tomate y chaucha rosada, de la especie S. phureja, originarios de la Sierra Sur del Ecuador, con fines de conservación. Se identifico que el tratamiento 27 es el mas apropiado para chaucha tomate con una predesinfecion con propiconazole durante una inmersión de 3 hora utilizando un medio de 0.3 PPM + Coco. Mientras que para chaucha rosada, el tratamiento 17 con una predesinfeccion con agua durante 3 horas y un medio con 0.5 PPM, fue mas eficiente. Cabe decir quela introducción in vitro presentó desafíos en tanto a su adaptación, contaminación y desarrollo de los cultivares. Este trabajo contribuye a la conservación y producción de semilla certificada, clave para mitigar la degradación causada por plagas y enfermedades que amenazan la preservación y productividad de estos cultivares. |
URI: | https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=144667.TITN. |
Appears in Collections: | Titulación de Biología |
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