Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.utpl.edu.ec/handle/29.500.19856/70890
Title: Composición mineralógica (calcio, fósforo y cadmio) en el grano y subproductos de cacao (Theobroma cacao L.)
Authors: Solano Cueva, Natalí Elizabeth
Figueroa Juca, Diego Fernando
Keywords: Ecuador.
Tesis digital.
Issue Date: 2025
Citation: Figueroa Juca, D. F. Solano Cueva, N. E. (2025) Composición mineralógica (calcio, fósforo y cadmio) en el grano y subproductos de cacao (Theobroma cacao L.) [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/29.500.19856/70890
Abstract: Abstract: Cocoa (Theobroma cacao L.) is one of Ecuador's largest exports. It originates in all regions of the country, contributing minerals and metals to its composition. The objective was to determine the amount of minerals and heavy metals such as calcium, phosphorus, and cadmium in the bean and its byproducts. Samples were collected in the province of Zamora Chinchipe, El Pangui canton, from five cocoa farms. The same methodology was used for sample treatment. For the analyses, UV-visible spectrophotometry was used for phosphorus, and flame atomic absorption and graphite furnace spectroscopy were used for calcium and cadmium. The results obtained showed that the cocoa bean has a maximum phosphorus concentration of 279.50 mg/100 g, the maximum calcium concentration is in the shell, at 616.45 mg/100 g, and the maximum cadmium concentration is 0.142 mg/100 g, found in the husk. Comparing each of the results with international regulations stipulated by the ODS, the European Union, among others, concludes that each value falls within the permissible limits for export and consumption.
Description: Resumen:El cacao (Theobroma cacao L) es de los mayores productos de exportación en el Ecuador, se origina en todas las regiones del país, aportando minerales y metales a su composición. Se planteó como objetivo determinar la cantidad de minerales y metales pesados como el calcio, fósforo, cadmio en el grano y subproductos. Las muestras se recolectaron en la provincia de Zamora Chinchipe, cantón El Pangui, en 5 fincas cacaoteras. Se empleó la misma metodología para el tratamiento las muestras, para los análisis se empleó en caso de fósforo espectrofotometría UV-visible, para calcio y cadmio se utilizó absorción atómica de llama y horno de grafito. Obteniendo como resultados que el grano de cacao cuenta con una concentración máxima de fósforo de 279.50mg/100g, la concentración máxima de calcio está en la cáscara y es de 616,45mg/100g, la máxima concentración de cadmio es 0.142mg/100g, se encuentra en la cascarilla. Al comparar cada uno de los resultados con normativas internacionales estipuladas por la ODS, Unión Europea, entre otros, se concluye que cada valor entra en los limites permisibles para su exportación y consumo.
URI: https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=144679.TITN.
Appears in Collections:Titulación de Ingeniería Química



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.