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Title: Estudio de los efectos de campo magnético en plántula de Lens culinaris(Lenteja)
Authors: Sánchez Juárez, Aramis Azuri
Pachar Merchán, Leidy Carolina
Keywords: Ecuador.
Tesis digital.
Issue Date: 2022
Citation: Pachar Merchán, L. C. Sánchez Juárez, A. A. (2022) Estudio de los efectos de campo magnético en plántula de Lens culinaris(Lenteja) [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/30418
Abstract: Abstract: The magnetic effects control processes in the plants, which are not always beneficial, for this reason the positive and negative effects of the magnetic effect on the germination of seedlings of Lens culinaris (Lenteja) were determined, the assembly of the experiment was carried out from a home where we try to maintain the right conditions for the seed. For the development of this experiment, the seeds were placed under a permanently controlled magnetic field and variables were evaluated such as: the start timeof germination exactly when the seed presents its radicle, weight of the seed of the 10 specimens 5 control -5 experiment , length of the seedling when it has fully developed, color and characteristics that the seed presented prior to sowing, number of leaves that appeared as time passed during the first two weeks until its developmentwas completed, the results obtained were good due to that positive effects were shown by the magnetic fields on the growth of the seedling, in turn this study helps us in the future to understand the growth processes of legumes and achieve a product free of chemicals, healthy for consumption without repercussions in people and which in turn contributes to possible applications in the food industry.
Description: Resumen: Los camposmagnéticos controlan procesos en las plantas,los cuales no siempre son beneficiosos, por esto se determinaronlos efectos positivos y negativos del campomagnético sobre la germinación de plántulas de Lens culinaris(Lenteja), el montaje del experimento se realizódesde un hogar donde se mantuvieronlas condiciones adecuadas parael proceso de germinación de la semilla. Para el desarrollo de este experimento sepusieronlas semillas bajo un campo magnético permanente y se evaluaronvariables como:el tiempo de inicio de la germinaciónel mismo que fue exactamente cuando la semillapresentósu radícula, pesode la semillade los 10 ejemplares:5 control -5 experimento, longitud de la plántulacuandoya se habíadesarrollado completamente, colory características quepresentóla semillaprevia a la siembra, número de hojas que fueron apareciendo durante el procesohasta cumplir con su desarrollo, los resultados obtenidos fueron buenos debido a que semostraron efectos positivos.Los campos magnéticosen el crecimientode la plántuladuranteeste estudio, revela afectos positivos desde el punto de vista productivo y también permite, comprender los procesos de crecimiento de leguminosas y lograr obtenerun producto libre de químicos, sanos para el consumo y sin repercusiones en las personas yaque a su vezaportaaposibles aplicacionesen la industria alimenticia.
URI: https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=129483.TITN.
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