Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/31030
Title: Diagnóstico participativo para el desarrollo cafetalero sostenible de la ciudad de Zamora
Authors: Briceño Salas, Johanna Paola
Pazuña Gómez, Doménica Salomé
Keywords: Ecuador.
Tesis digital.
Issue Date: 2022
Citation: Pazuña Gómez, D. S. Briceño Salas, J. P. (2022) Diagnóstico participativo para el desarrollo cafetalero sostenible de la ciudad de Zamora [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/31030
Abstract: Abstract: Coffee is a product that is consumed worldwide and generates social, economic, and environmental impacts: generating employment, foreign exchange through exports, and agricultural systems that focus on the conservation of flora and fauna. The province of Zamora Chinchipe produces mainly Arabica coffee (96%), however, despite the importance of coffee production in the province, there is no information on coffee consumption. For this reason, this research seeks to define coffee management strategies, consumption patterns, and determine the importance of environmental management for consumers. For this purpose an interview was conducted with small coffee growers and 250 surveys were applied to coffee consumers. The results show that the producers maintain certain activities that could be defined as sustainable management and that coffee consumption is mainly by men (55%), in age ranges between 44 and 52 years old, and most people are aware of the activities involved in obtaining organic coffee.
Description: Resumen: El café es un producto que se consume a nivel mundial, genera impactos en el ámbito social, económico y ambiental: con la generación de empleo, divisas por exportación y sistemas de agricultura con enfoque en conservación de flora y fauna. En la provincia de Zamora Chinchipe se produce principalmente café arábigo (96%), sin embargo, a pesar de la importancia de la producción de café en la provincia, no existe información en materia de consumo de café. Por ello la presente investigación busca definir las estrategias de manejo de café, los patrones de consumo y determinar la importancia para el consumidor el manejo ambiental. Para este propósito se realizó una entrevista a los pequeños caficultores y se aplicó 250 encuestas a los consumidores de café. Los resultados muestran que los productores mantienen ciertas actividades que podrían definirse como manejo sostenible y el consumo de café, está dado principalmente por hombres (55%), en rangos de edad entre 44 a 52 años y la mayoría de las personas tienen conocimiento de las actividades que implican para obtener café orgánico.
URI: https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=130499.TITN.
Appears in Collections:Licenciado en Gestión AmbientalL



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.