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Title: Insectos comestibles con potencial para la industria alimentaria
Authors: Martínez Espinosa, Ruth Irene
Córdova Márquez, Sandra Elizabeth
Keywords: Ecuador.
Tesis digital.
Issue Date: 2022
Citation: Córdova Márquez, S. E. Martínez Espinosa, R. I. (2022) Insectos comestibles con potencial para la industria alimentaria [Tesis de Posgrado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/32363
Abstract: Abstract: FAO considers edible insects as an innovative and sustainable alternative for the food industry provided proper production practices would be applied; due to their nutritional properties, these are considered as novel foods in Europe, Asia, and Latin-America where they are used to manufacture whether intermediate ingredients or finished products. The objective of the present research work was to compilate scientific information over nutritional and functional characteristics of certain edible insects and their potential applications in the food industry. 165 scientific publications were selected through a bibliographic review. Among the salient remarks, Acheta domesticus and Lacusta migratoria were endowed with over 70 g/100 g protein, dry basis. Fat from larvae, mostly composed of unsaturated fatty acids, was over 35 g/100, dry basis. Tenebrio molitor adult showed a high antioxidant activity of 10,35 mg Trolox/g in ABTS. 23 companies processing food products derived from edible insects were identified. Their production consisted basically in snacks and protein concentrates. Edible insects represent an interesting alternative for their nutritional content, bioactive compounds, and techno-functional properties regarding processed food manufacturing.
Description: Resumen: La FAO considera que los insectos comestibles son una alternativa innovadora y sustentable para la industria alimentaria, si se aplican prácticas correctas de producción; debido a sus propiedades nutricionales se catalogan como nuevos alimentos en Europa, Asia y Latinoamérica; se emplean para producir ingredientes intermedios o productos terminados. El objetivo de este trabajo fue recopilar información científica sobre características nutricionales y funcionales de ciertos insectos comestibles y sus posibles aplicaciones en la industria alimentaria. Mediante una revisión bibliográfica, se seleccionaron 165 publicaciones científicas. Entre los resultados destacables, Acheta domesticus y Lacusta migratoria contienen sobre 70 g/100 g de proteína en base seca. La grasa de las larvas, compuesta mayoritariamente por ácidos grasos insaturados, supera los 35 g/100 en base seca. Tenebrio molitor adulto tuvo una actividad antioxidante alta de 10,35 mg Trolox/g en ABTS. Se identificaron 23 empresas que actualmente elaboran alimentos a base de insectos comestibles, especialmente snacks y concentrados proteicos. Los insectos constituyen una alternativa interesante por su contenido nutricional, compuestos bioactivos y propiedades tecnofuncionales para la elaboración de alimentos procesados.
URI: https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=131514.TITN.
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