Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/37484
Title: Implementación del proyecto Licán 360°, una experiencia de turismo cultural sostenible
Authors: Mahauad Burneo, María Dolores
Cárdenas Sánchez, Laura Maribel
Keywords: Ecuador.
Tesis digital.
Issue Date: 2023
Citation: Cárdenas Sánchez, L. M. Mahauad Burneo, M. D. (2023) Implementación del proyecto Licán 360°, una experiencia de turismo cultural sostenible [Tesis de Posgrado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/37484
Abstract: Abstract: The project entitled Licán 360° is a sustainable cultural tourism experience, it is an innovative proposal that is part of the tourism sector of the Riobamba canton, Chimborazo province. It integrates participants from various sectors of the economy who play roles as producers and suppliers of raw materials, service managers or as operators of experiences. This work, methodologically, was developed through processes to identify the market opportunity, the analysis of the macro environment, the study of the segment and pivoting. Based on this analysis, the small and the great adventure are presented: a sustainable cultural tourism experience that integrates visits to sites with a historical and cultural mark, typical dishes with organic production linked to the use of environmentally friendly technologies, a of waste management and the approach to the mestizo cultural world of Riobamba. Cultural tourism, health and environmental care are the axes of the proposal. The analysis of the minimum viable product, the business model and the costs determine the operational and financial feasibility of the project.
Description: Resumen: El proyecto titulado Licán 360° es una experiencia de turismo cultural sostenible, es una propuesta innovadora que se enmarca dentro del sector turístico del cantón Riobamba, provincia Chimborazo. Integra a participantes de diversos sectores de la economía que cumplen roles como productores y proveedores de materias primas, gestores de servicios o como operadores de experiencias. Este trabajo, metodológicamente, se desarrolló por medio de procesos para identificar la oportunidad de mercado, el análisis del macroentorno, el estudio del segmento y el pivotaje. A partir de este análisis de presenta la pequeña y la gran aventura: experiencia de turismo cultural sostenible que integra la visita a sitios con una marca histórica y cultural, platos típicos con producción orgánica vinculada con el uso de tecnologías amigables con el ambiente, un sistema de manejo de desechos y el acercamiento al mundo cultural mestizo de Riobamba. Turismo cultural, salud y cuidado del ambiente son los ejes de la propuesta. El análisis del producto mínimo viable, el modelo de negocio y de los costes determinan la factibilidad operativa y financiera del proyecto.
URI: https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=134146.TITN.
Appears in Collections:Maestría en Administración de Empresas con Mención en Innovación



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.