Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/37564
Title: | Snack energéticos a base de nibs de cacao fino de aroma |
Authors: | Sarango Lalangui, Paúl Oswaldo Rosero Narváez, Ana Cristina |
Keywords: | Ecuador. Tesis digital. |
Issue Date: | 2023 |
Citation: | Rosero Narváez, A. C. Sarango Lalangui, P. O. (2023) Snack energéticos a base de nibs de cacao fino de aroma [Tesis de Posgrado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/37564 |
Abstract: | Abstract: Ecuador's fine aroma cocoa is recognized as one of the best in the world, being its main derivative, chocolate, highly valued in international markets. But Cocoa also offers great business opportunities from its products semi-finished products, considered functional foods due to their nutritional value and components Bioactives that help prevent disease. Ecuador represents 7% of production total world cocoa, according to the International Cocoa Organization, and its cocoa is highly valued in international markets, according to the National Association of Exporters of Cocoa. In 2018, exports of semi-finished cocoa represented 6.33% of the total exportable supply of cocoa and its processed products, being cocoa nibs only 0.36%. Therefore, a sustainable business model is proposed for the commercialization of energy snacks based on fine aroma cocoa nibs in the market Ecuadorian, through an ecological and sustainable marketing strategy that is a alternative consumption of semi-finished cocoa less processed. |
Description: | Resumen: El cacao fino de aroma de Ecuador es reconocido como uno de los mejores del mundo, siendo su principal derivado, el chocolate, muy valorado en los mercados internacionales. Pero, el cacao también ofrece grandes oportunidades de negocio a partir de sus productos semielaborados, considerados alimentos funcionales por su valor nutritivo y componentes bioactivos que ayudan a prevenir enfermedades. Ecuador representa el 7% de la producción mundial total de cacao, según la International Cocoa Organization, y su cacao es altamente valorado en los mercados internacionales, según la Asociación Nacional de Exportadores de Cacao. En 2018, las exportaciones de semielaborados de cacao representaron el 6,33% del suministro exportable total de cacao y sus productos procesados, siendo los nibs de cacao solo el 0,36%. Por lo tanto, se propone un modelo de negocio sostenible para la comercialización de snacks energéticos a base de nibs de cacao fino de aroma en el mercado ecuatoriano, a través de una estrategia de marketing ecológica y sostenible que sea una alternativa de consumo de semielaborados de cacao menos procesado. |
URI: | https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=134326.TITN. |
Appears in Collections: | Maestría en Administración de Empresas con Mención en Innovación |
Files in This Item:
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.