Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/48573
Title: Evaluación de riesgos laborales en la Planta de Bioproductos
Authors: Valarezo Valdez, Benito Eduardo
Caraguay Martínez, Alfredo Fernando
Keywords: Ecuador.
Tesis digital.
Issue Date: 2023
Citation: Caraguay Martínez, A. F. Valarezo Valdez, B. E. (2023) Evaluación de riesgos laborales en la Planta de Bioproductos [Tesis de Posgrado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/48573
Abstract: Abstract: In the present practical investigative work, the occupational risks present in the Bioproducts Plant were evaluated through the General Risk Assessment Method of the National Institute of Occupational Health Safety (INSST) in order to prevent risks, hazards and occupational accidents in it. 6 jobs were defined, of which the position of Chemical Technician 1 stands out, in which the highest incidence of high levels of moderate and important risks was found with a total of 34 considerable risks, in second place, is the position of Food Technician 2 with 28 considerable risks. On the other hand, the position with the least significant risks was the position of Director of the plant with 9 significant risks. The risk levels found by job in the Bioproducts Plant are: Trivial, Tolerable, Moderate and Important proposing preventive measures for the considerable risks found by job in the Bioproducts Plant.
Description: Resumen: En el presente trabajo investigativo práctico se evaluó los riesgos laborales presentes en la Planta de Bioproductos mediante el Método de Evaluación General de Riesgos del Instituto Nacional de Seguridad Salud en el Trabajo (INSST) con el fin de prevenir los riesgos, peligros y accidentes laborales en la misma. Se definieron 6 puestos de trabajo de los cuales destaca el puesto de Técnico Químico 1, en el que se encontró mayor incidencia de niveles elevados de riesgos de tipo moderado e importante con un total de 34 riesgos considerables, en segundo lugar, se encuentra el cargo de Técnico de Alimentos 2 con 28 riesgos considerables. Por otro lado, el cargo que cuenta con menos riesgos considerables fuel cargo de Director de la planta con 9 riesgos considerables. Los niveles de riesgo encontrados por puesto de trabajo en la Planta de Bioproductos son: Triviales, Tolerables Moderados e Importantes proponiendo medidas preventivas para los riesgos considerables encontrado por puesto de trabajo de la Planta de Bioproductos.
URI: https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=137068.TITN.
Appears in Collections:Magister en Seguridad industrial mención en Prevención de Riesgo Laborales



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.