Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.utpl.edu.ec/jspui/handle/20.500.11962/24961
Title: Análisis y propuesta de mejora de Planes Operativos Estandarizados de Sanitización (POE´s) para la empresa Ecolac de la Ciudad de Loja.
Authors: Sánchez Puertas, Carol Michelle
metadata.dc.contributor.advisor: Arévalo Torres, Ricardo Javier
Keywords: Ecolac- Inspección y pruebas
Ingeniero en Alimentos-Tesis y disertaciones académicas
metadata.dc.date.available: 2019-10-31T14:54:15Z
Issue Date: 2019
Citation: Sánchez Puertas, Carol Michelle. (2019). Análisis y propuesta de mejora de Planes Operativos Estandarizados de Sanitización (POE´s) para la empresa Ecolac de la Ciudad de Loja. (Trabajo de Titulación de Ingeniero en alimentos). UTPL, Loja.
Abstract: For this project, the company Ecolac Cia. Ltda was proposed to improve and update the Manual of Standardized Sanitization Operating Procedures (SOP's) which allows to verify, control and correct pre and post operational procedures, to maintain the safety of its products from Your admission to your office. Work was carried out according to the national regulations applicable to the dairy industry, using the BPM Check-List form of the Ministry of Public Health and Resolution 067-2015 of the ARCSA for processed food production companies, these allowed to evaluate necessary parameters to prepare the records. After the diagnosis in Ecolac Cia.Ltda, it was shown that the percentage of compliance was 64.39%. Based on these criteria, the SOPs were established for each area of greatest impact with the product. With the implementation, it increased 7.15%, which improved to 71.54% of the total compliance with the form applicable in the company. This proved that the SOP’s have an impact on the processing and quality management of the company. The SOPs were designed and established with cleaning and sanitation programs, as well as pest control and waste management.
Description: Para este proyecto, se planteó a la empresa Ecolac Cia. Ltda la mejora y actualización del manual de Procedimientos Operativos Estandarizados de Sanitización (POE’s) el que permita verificar, controlar y corregir procedimientos pre y post operacionales, para mantener la inocuidad de sus productos desde su ingreso hasta su despacho. Se trabajó en función de las normativas nacionales aplicables para la industria láctea, utilizando el formulario de Check-List de BPM del Ministerio de Salud Pública y la Resolución 067-2015 de la ARCSA para empresas de producción de alimentos procesados, estas permitieron evaluar parámetros necesarios para elaborar los registros. Posterior al diagnóstico en Ecolac Cia.Ltda, se evidenció que el porcentaje de cumplimiento era 64,39%. En base a esos criterios se establecieron los POE’s para cada área de mayor impacto con el producto. Con la implementación incrementó un 7,15% lo que mejoró a un 71,54% del cumplimiento total del formulario aplicable en la empresa. Así se comprobó que los POE’s tienen impacto en el procesamiento y en la gestión de calidad de la empresa. Se diseñaron y establecieron los POE’s con los programas de limpieza y sanitización, además de control de plagas y manejo de desechos.
metadata.dc.identifier.other: 1306144
URI: http://dspace.utpl.edu.ec/handle/20.500.11962/24961
metadata.dc.type: bachelorThesis
Appears in Collections:Ingeniero en Alimentos

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sánchez Puertas, Carol Michelle.pdf1.65 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.