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Title: Empaques antimicrobianos biodegradables para alimentos
Authors: Meneses Chamba, Miguel Ángel
Espinosa Ordóñez, Janeth Fernanda.
Keywords: Ecuador.
Tesis digital.
Issue Date: 2020
Citation: Espinosa Ordóñez, J. F. Meneses Chamba, M. Á. (2020) Empaques antimicrobianos biodegradables para alimentos [Tesis de Posgrado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/20.500.11962/26516
Abstract: Abstract: In recent years, interest has increased in developing packaging with materials that help reduce spoilage and extend the shelf life of food, while reducing environmental contamination. The objective of this research was to add extract of Guápala (Simira ecuadorensis), with antimicrobial activity, to biodegradable films made from starch-PVA. For this, the extract was first obtained to later evaluate its antimicrobial activity, against Staphylococcus aureus, Micrococcus luteus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli and Candida albicans, determining a MIC of 2000 μg / ml for the first three microorganisms. Once the antimicrobial activity was evaluated, it was added in different proportions (1%, 1.5%, 2%) to the biodegradable films, the same ones that through preliminary tests it was determined that the adequate formulation for its formation is: 6.8 g of starch of cassava, 3.4 g of PVA, 1.26 g of glycerol and 88.54 ml of distilled water. Taking into account the evaluation of the antimicrobial activity, guápala extract is considered a weak inhibitor against Gram positive microorganisms.
Description: Resumen: En los últimos años,ha aumentado el interés por desarrollar empaques con materiales que ayuden a reducir el deterioro y alargar la vida útil de los alimentos, al mismo tiempo que estos reduzcan la contaminación del medio ambiente.El objetivo de esta investigación fue adicionar extracto de Guápala (Simira ecuadorensis), con actividad antimicrobiana, a películas biodegradables elaboradas a partir de almidón-PVA. Para ello primero se obtuvo el extracto para posteriormente evaluar su actividad antimicrobiana, frente a Staphylococcus aureus, Micrococcus luteus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli y Candida albicans, determinando una CMI de 2000 μg/ml para los tres primeros microorganismos. Una vez evaluada la actividad antimicrobiana, se lo adicionó en diferentes proporciones (1 %, 1.5 %, 2 %)a las películas biodegradables, las mismas que mediante pruebas preliminares se determinó que la formulación adecuada para su formación es: 6.8 g de almidón de yuca, 3.4 g de PVA, 1.26 g de glicerol y 88.54 ml de agua destilada. Tomando en cuenta la evaluación de la actividad antimicrobiana se considera al extracto de guápala un inhibidor débil frente a los microorganismos Gram positivos.
URI: https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=124055.TITN.
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