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Title: Encapsulación de compuestos fenólicos provenientes de subproductos de remolacha
Authors: Guamán Balcázar, María del Cisne
Montero Paccha, Magdalena Elizabeth
Keywords: Ecuador.
Tesis digital.
Issue Date: 2022
Citation: Montero Paccha, M. E. Guamán Balcázar, M. D. C. (2022) Encapsulación de compuestos fenólicos provenientes de subproductos de remolacha [Tesis de Posgrado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/20.500.11962/29525
Abstract: Abstract:In the present investigation, the study carried out on beet is detailed, the general objective of which was: Optimize the encapsulation process through atomization of phenolic compounds present in beet by-products using the atomization process. The extraction of the raw material was carried out using two solvents, ethanol, and ethanol / water by means of dynamic maceration. For encapsulation, the Spray Drying equipment was used and polyvinylpyridone (PVP) was used as encapsulant. The number of phenols was determined by the Folin- Ciocalteu method, likewise an analysis of the different encapsulation processes that the researchers exposed in the different databases was carried out. The highest percentage of yield and total phenols was 88.64 ± 0.07% and 1002.51 ± 33.65 mgAG / 100g obtained with the ethanol / water extract, respectively. The atomization process was optimized by means of the response surface analysis, obtaining the optimal conditions to achieve the highest percentage of yields, which were: 50-50 ethanol-water extract at a temperature of 160 ºC and a pump flow of 30 %.
Description: Resumen:En la presente investigación, se detalla el estudio realizado sobre la remolacha, cuyo objetivo general fue: Optimizar el proceso de encapsulación mediante atomización de compuestos fenólicos presentes en subproductos de remolacha utilizando el proceso de atomización. La extracción de la materia prima se realizó usando dos disolventes, etanol y etanol/agua mediante maceración dinámica. Para la encapsulación se utilizó el equipo Spray Drying y como encapsulante polivinilpilirridona (PVP). La cantidad de fenoles se determinó mediante el método Folin-Ciocalteu, así mismo se realizó un análisis de los diferentes procesos de encapsulación que exponen los investigadores en las diferentes bases de datos. El mayor porcentaje de rendimiento y fenoles totales fue 88,64 ± 0,07 % y 1002,51 ± 33,65 mgAG/100g obtenidos con el extracto etanol/agua respectivamente. Se optimizó el proceso de atomización mediante el análisis de superficie de respuesta, obteniendo las condiciones óptimas para lograr el mayor porcentaje de rendimientos, mismas que fueron: extracto etanolagua 50-50 a una temperatura de 160 ºC y un flujo de bomba de 30 %.
URI: https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=128427.TITN.
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