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Title: Optimización de las condiciones de atomización de antioxidantes obtenidos de los subproductos de guayaba (Psidium guajava)
Authors: Meneses Chamba, Miguel Ángel
Ramón Jaramillo, Viviana Cristina
Keywords: Ecuador.
Tesis digital.
Issue Date: 2017
Citation: Ramón Jaramillo, V. C. Meneses Chamba, M. Á. (2017) Optimización de las condiciones de atomización de antioxidantes obtenidos de los subproductos de guayaba (Psidium guajava) [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/16635
Abstract: Abstract: Guava contains antioxidants and polyphenols. In this research, the antioxidant capacity of the by-product of guava and its performance were evaluated, after being subjected to atomization. The variables used were input temperature (Te) (120-160 °C), flow pump (Fb) (10-4%), air flow (Fa) (20-40 mm height), and total solids concentration (cs) (2-10%) with encapsulates (gum arabic). The results obtained are 81% recovery, and in the quantification by ABTS were 158 µMol eq. of trolox/g atomized to 120 °C (Te) with 20 mm in height (Fa), 40% (Fb) and 10% (cs). FRAP was 297 µMol eq. of trolox/g atomized at an input temperature of 160 °C, 40% (Fb), 40 mm in height (Fa) and 2% (cs). In DPPH was 143 µMol eq. trolox/g atomized with 10% (cs) at an input temperature of 120 °C, 40% (FB) and 20 mmm in height (Fa). Finally, in total phenols were 2667 mg GAE/100 g of atomized at 160 °C (Te), with 40% (Fb), 20 mm in height (Fa) and 2% (Cs), resulting in stable powders that have antioxidants.
Description: Resumen: La guayaba contiene antioxidantes y polifenoles. En esta investigación se evaluó la capacidad antioxidante del subproducto de guayaba y su rendimiento al ser sometido a atomización, usando como variables la temperatura de entrada (Te) 120-160 °C, flujo de bomba (Fb) 10-40 %, flujo de aire (Fa) 20-40 mm de altura, y concentración de sólidos totales (cs) 2-10 %, con encapsulante (goma arábiga). Obteniéndose una recuperación del 81%, y en la cuantificación por ABTS de 158 µMol eq. trolox/g atomizado, a 120 °C (Te), con 20 mm de altura (Fa), 40 % (Fb) y 10 % (cs); FRAP 297 µMol eq. trolox/g atomizado, a 160 °C (Te), 40 % (Fb), 40 mm de altura (Fa) y el 2 % (cs), DPPH 143 µMol eq. trolox/g atomizado, con el 10 % (cs), a 120 °C (Te), 40 % (Fb) y 20 mm de altura (Fa); y en fenoles totales 2667 mg GAE /100 g de atomizado, a 160 °C (Te), con 40% (Fb), 20 mm de altura (Fa), con el 2 % (cs); obteniendo polvos estables que tienen antioxidantes.
URI: https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=96523.TITN.
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