Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/32612
Title: | Caracterización química del aceite vegetal de los frutos de maní de árbol (Caryodendron orinocense H. Karst) de la provincia de Morona Santiago |
Authors: | Morocho Zaragocín, Segundo Vladimir Maldonado Yépez, Mauricio Rafael |
Keywords: | Ecuador. Tesis digital. |
Issue Date: | 2022 |
Citation: | Maldonado Yépez, M. R. Morocho Zaragocín, S. V. (2022) Caracterización química del aceite vegetal de los frutos de maní de árbol (Caryodendron orinocense H. Karst) de la provincia de Morona Santiago [Tesis de Posgrado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/32612 |
Abstract: | Abstract: The vegetable oil from Caryodendron Orinocense (Maní de árbol) seed was extracted using mechanical cold pressing method. Chemical characterization was performed by gas chromatography coupled to mass, identifying a total of 5 fatty acids, the acids being: 9- Octadecanoico Z (37.23%), 9,12-Octadecadienoico (29.20%) and Methyl stearate (20,62%) the majority. In addition, antioxidant activity was evaluated using ABTS and DPPH methods. |
Description: | Resumen: El aceite vegetal de la semilla de Caryodendron Orinocense (maní de árbol) se extrajo mediante prensado mecánico en frío. Se realizó la caraterización química mediante cromatografia de gases acoplado a masas, identificando un total de 5 ácidos grasos, siendo los ácidos: Linoléico (70.10%), Oléico (15.42%), Palmítico (7.81%) los mayoritarios. Además de evaluó la actividad antioxidante mediante el método ABTS y DPPH. |
URI: | https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=131669.TITN. |
Appears in Collections: | Magíster en Alimentos |
Files in This Item:
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.