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http://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/32936
Title: | Análisis químico de componentes volátiles en horchata reconstituida |
Authors: | Guamán Balcázar, María del Cisne Quinche Chamba, Pablo Alexander |
Keywords: | Ecuador. Tesis digital. |
Issue Date: | 2022 |
Citation: | Quinche Chamba, P. A. Guamán Balcázar, M. D. C. (2022) Análisis químico de componentes volátiles en horchata reconstituida [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/32936 |
Abstract: | Abstract: Horchata, is an infusion drink made with aromatic and medicinal plants that provide refreshing and moisturizing properties; It has a very pleasant aroma resulting from the essence of its plants. For the analysis of volatile components, a gas chromatograph coupled to mass spectrometry (GC/MS) was used, which allowed us to identify a total of 27 compounds; 6 samples were considered: (A) horchata, (B) horchata with preservatives, (C) horchata with preservative and essential oils, (D and E) horchata with preservatives, essential oils and Maltodextrin 5% and 8% respectively, (F) commercial tea horchata; Samples D and E were atomized and reconstituted, an organicsolvent extraction was performed and their chemical composition was determined. The results reflect higher compounds identified in sample A (horchata) and samples D and E, which represent reconstituted horchata; however, sample F (commercial horchata) presented new compounds not present in the mentioned samples. Among the volatile components identified, Linalool and Geraniol stand out, which provide horchata with medicinal properties such as anticancer, analgesic and neuroprotective. |
Description: | Resumen: La Horchata, es una bebida de infusión elaborada con plantas aromáticas y medicinales que aportan propiedades refrescantes e hidratantes; presenta un aroma muy agradable fruto de la esencia de sus plantas. Para el análisis de componentes volátiles se usó el equipo de Cromatografía de Gases con acople a espectrometría de masas (GC/MS), que nos permitió identificar un total de 27 compuestos; se consideraron 6 muestras: (A) horchata, (B) horchata con conservantes, (C) horchata con conservante y aceites esenciales, (D y E) horchata con conservantes, aceites esenciales y Maltodextrina 5% y 8% respectivamente, (F) horchata de té comercial; las muestras D y E fueron atomizadas y reconstituidas, se realizó una extracción con solvente orgánico y se determinó su composición química. Los resultados reflejan mayores compuestos identificados en la muestra A (horchata) y las muestras D y E, que representan la horchata reconstituida; sin embargo, la muestra F (horchata comercial), presentó nuevos compuestos no presentes en las muestras mencionadas. Dentro de los componentes volátiles identificados sobresalen el Linalool y Geraniol, los cuales brindan a la horchata propiedades medicinales como anticancerígenas, analgésicas y neuroprotector. |
URI: | https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=131941.TITN. |
Appears in Collections: | Titulación en Ingeniería de Alimentos |
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