Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/51451
Title: | Revisión sistemática de la aplicación de aceite esencial de clavo de olor (Syzygium aromaticum) en carne y productos cárnicos |
Authors: | Valarezo Valdez, Benito Eduardo Ledesma Monteros, María Guicela |
Keywords: | Ecuador. Tesis digital. |
Issue Date: | 2023 |
Citation: | Ledesma Monteros, M. G. Valarezo Valdez, B. E. (2023) Revisión sistemática de la aplicación de aceite esencial de clavo de olor (Syzygium aromaticum) en carne y productos cárnicos [Tesis de Posgrado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/51451 |
Abstract: | Abstract: In this study presents a systematic review on the application of clove essential oil (Syzygium aromaticum) in meats and meat products. To this end, a literature search was conducted in the databases Pubmed, SCOPUS, ScienceDirect and Web of Science. The keywords " Syzygium aromaticum", "essential oil", "meat", "meat product", "chicken", and "fish" were used. Subsequently, scientific articles that are published within the last 20 years were selected and documents that are focused on improving feeding in animals for human consumption were excluded. Finally, it was determined that there are 56 scientific articles that study the application of clove essential oil in meats and meat products. The application of the essential oil to the food matrices were by direct addition, edible films or coatings and by encapsulation, also, the activities studied were antifungal, antimicrobial and antioxidant. Studies showed that the main molecule of the oil is eugenol, which is an inhibitory agent of Gram-positive bacteria as well as an antioxidant potential to delay lipid and protein oxidation. |
Description: | Resumen: En este estudio se presenta una revisión sistemática sobre la aplicación del aceite esencial de clavo de olor (Syzygium aromaticum) en carnes y productos cárnicos. Para ello, se realizó una búsqueda bibliográfica en las bases de datos Pubmed, SCOPUS, ScienceDirect y Web of Science. Se utilizó las palabras clave Syzygium aromaticum , essential oil , meat , meat producto , chicken , y fish . Posteriormente, se seleccionó los artículos científicos que se encuentren publicados dentro de los últimos 20 años y se excluyeron los documentos que estén enfocados al mejoramiento de la alimentación en animales de consumo humano. Finalmente, se determinó que existen 56 artículos científicos que estudian la aplicación del aceite esencial de clavo de olor en carnes y productos cárnicos. La aplicación del aceite esencial a las matrices alimentarias fue mediante adición directa, películas o recubrimientos comestibles y encapsulación, asimismo, las actividades estudiadas fueron antifúngica, antimicrobiana y antioxidante. Los estudios evidenciaron que la principal molécula del aceite es el eugenol, el cual es un agente inhibidor de bacterias Gram positivas al igual que un potencial antioxidante para retrasar la oxidación lipídica y proteica. |
URI: | https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=137723.TITN. |
Appears in Collections: | Magíster en Alimentos |
Files in This Item:
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.