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http://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/51452
Title: | Determinación de composición química de extractos de hojas de mango |
Authors: | Meneses Chamba, Miguel Ángel Villamagua Calva, Bryan David |
Keywords: | Ecuador. Tesis digital. |
Issue Date: | 2023 |
Citation: | Villamagua Calva, B. D. Meneses Chamba, M. Á. (2023) Determinación de composición química de extractos de hojas de mango [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/51452 |
Abstract: | Abstract: In the present study, the amount of chemical components such as mangiferin, gallic acid and quercetin, also known as phenolic compounds, was analyzed. The extracts of mango leaves of the species Mangifera indica L. were read by high performance liquid chromatography (HPLC) and extracted by the following extraction methods: maceration, ultrasound, pressurized liquid and co-solvent, for each one ethanol was used as solvent to perform triplicates for each extraction with a total of twelve extracts. The method that presented chromatograms closest to those found in the literature and those obtained experimentally was the following: it consisted of the mixture water/0.1 % formic acid as solvent A and the mixture acetonitrile/formic acid at 0.1 % as solvent B. The concentration of mangiferin in the extracts was determined by the following method: the concentration of mangiferin in the solvent was determined by the mixture water/0.1 % formic acid (solvent B). The concentration of mangiferin in the present study with the highest amount was 441,14 mg/g extracted by maceration, while gallic acid of 13,82 mg/g by ultrasonic extraction and quercetin of 7,49 mg/g by ultrasonic. |
Description: | Resumen: En el presente estudio se analizó la cantidad de componentes químicos como son la mangiferina, ácido gálico y quercetina, también conocidos como compuestos fenólicos. Los extractos de hojas de mango de la especie Mangifera indica L. se leyeron mediante cromatografía líquida de alta resolución (HPLC) estos fueron extraídos por los métodos de extracción siguiente; maceración, ultrasonido, líquido presurizado y co-solvente, para cada uno se utilizó etanol como solvente para realizar triplicado por cada extracción con un total de 12 extractos. El método que presento cromatogramas más cercanos a los encontrados en bibliografía y los obtenidos de forma experimental fue el siguiente: consistió en la mezcla agua/0,1 % de ácido fórmico como (disolvente A) y la mezcla de acetonitrilo/ácido fórmico al 0,1 % como (disolvente B). La concentración de mangiferina en el presente estudio con mayor cantidad fue 441,14 mg/g extraído por maceración, mientras que ácido gálico de 13,82 mg/g por ultrasonido y quercetina 7,49 mg/g mediante la extracción por ultrasonido. |
URI: | https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=137720.TITN. |
Appears in Collections: | Titulación en Ingeniería de Alimentos |
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