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http://dspace.utpl.edu.ec/handle/29.500.19856/70926
Title: | Determinación de la actividad antimicrobiana de subproductos de babaco como alternativa a conservantes naturales de alimentos |
Authors: | Reyes Bueno, Jorge Felipe Saraguro Viteri, Cindy Valeria |
Keywords: | Ecuador. Tesis digital. |
Issue Date: | 2025 |
Citation: | Saraguro Viteri, C. V. Reyes Bueno, J. F. (2025) Determinación de la actividad antimicrobiana de subproductos de babaco como alternativa a conservantes naturales de alimentos [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/29.500.19856/70926 |
Abstract: | Abstract: The objective of this study was to evaluate the antimicrobial activity of Carica pentagona. Four extracts were tested (maceration, microwave, ultrasound, and pressurized liquid) and their effects against Salmonella enterica, Escherichia coli, Klebsiella aerogenes, Staphyloccoccus epidermidis, Pseudomona aeruginosa, Campylobacter jejuni, Staphyloccoccus aureus, Listeria monocytogenes, Aspergillus niger, and Candida albicans. The extracts were dissolved in a ratio of 80 mg in 1 ml of solvent (dimethyl sulfoxide DMSO and sterile water, 1:1). The agar diffusion method was used to evaluate antimicrobial activity. It was found that all extracts affected Pseudomona aeruginosa, with statistically equal inhibition zones (ranging from 8 to 10.67 mm). However, no inhibitory effect was observed for the nine strains studied. Therefore, Carica pentagona byproducts have antimicrobial effects and can be considered as preservatives in the food industry. |
Description: | Resumen: El objetivo de este trabajo fue evaluar la actividad antimicrobiana de Carica pentagona. Se probó cuatro extractos (maceración, microondas, ultrasonido y líquido presurizado) y se experimentó su efecto frente Salmonella entérica, Escherichia coli, Klebsiella aerogenes, Staphyloccoccus epidermidis, Pseudomona aeruginosa, Campylobacter jejuni, Staphyloccoccus aureus, Listeria monocytogenes, Aspergillus niger, Candida. albicans. Los extractos se disolvieron en proporción 80 mg en 1 ml de solvente (dimetilsulfóxido DMSO y agua estéril,1:1), para la evaluación de la actividad antimicrobiana se utilizó el método de difusión en agar. Se evidenció que todos los extractos afectaron a Pseudomona aeruginosa, con halos de inhibición iguales estadísticamente (de entre 8 a 10,67 mm), en cuanto a las nueve cepas no se evidenció ningún efecto inhibitorio de los extractos estudiados. Por tanto, los subproductos de Carica pentagona tiene efecto antimicrobiano y podrán considerarse como conservantes en la industria de alimentos. |
URI: | https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=145257.TITN. |
Appears in Collections: | Titulación en Ingeniería de Alimentos |
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