Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.utpl.edu.ec/jspui/handle/123456789/13014
Title: Identificación de fibra dietaria en residuos de cacao (theobroma cacao l. ) variedad complejo nacional trinitario libro de bolsillo
Authors: Abarca Rojas, Diego Hernán
metadata.dc.contributor.advisor: Guamán, Miguel
Keywords: Residuos Agrícolas
Cacao
metadata.dc.date.available: 2015-09-04
Issue Date: 2010
Citation: Abarca Rojas, Diego Hernán.(2010).Identificación de fibra dietaria en residuos de cacao (theobroma cacao l. ) variedad complejo nacional trinitario libro de bolsillo.(Trabajo de titulación de Ingeniero en Gestión Ambiental).UTPL, Loja.
Abstract: The dietary fiber (FD) it is the eatable remainder of the plants and resistant polysaccharides to the human digestive enzymes. The FD is classified as soluble dietary fiber (FDS) and insoluble dietary fiber (FDI). The cocoa for this investigation was provided by TRANSMAR Ecuador. Inside the carried out procedure a sampling was made under the Nicaraguan Technique Norm NTON 17002 - 02, then it was carried out the benefit of the cocoa to obtain the work residuals, which were dried 60° C, and taken to an inferior humidity to 10%, then to be subjected to a mill process. For dietary fiber quantification and functional properties determination in the studied residuals of cocoa: shell, husk and mucilage, particle size of among 640 μm was used. The proximal composition of the residuals was the following one in dry matter (DM), 9.6% of ashy, 4.83% of raw protein, 2.62% of raw fat, 35.9% of raw fiber and 47.05 extract% free of nitrogen (ELN) for the shell. 8.25% of ashy, 18.51% of raw protein, 2.38% of raw fat, 23.15% of raw fiber and 47.71% of ELN in husk and 9.26% of ashy, 6.73% of raw protein, 2.35% of raw fat, 0.47% of raw fiber and 81.21% of ELN in the mucilage. Total Dietary Fiber (FDT) contents, Soluble Dietary Fiber (FDS) and Insoluble Dietary Fiber (FDI), were determined with a technique based in the enzymatic-gravimetric AOAC method 991.43 and they were 64,54%, 4,02% and 60,22% for peel, 62,32%, 18,02% and 45,51% for husk and 20,5%, 18,12% and 0,89% for mucilage, respectively; concluding peel as the FDI major source, mucilage as the major source of FDS and husk as a FDT good source, because their relation FDI/FDS was located between 2,3:1 & 2.9:1.
Description: La Fibra Dietaria (FD) es el remanente comestible de las plantas y polisacáridos resistentes a las enzimas digestivas humanas. La FD es clasificada como Fibra Dietaria Soluble (FDS) y Fibra Dietaria Insoluble (FDI). El cacao para esta investigación fue proporcionado por TRANSMAR Ecuador. Dentro del procedimiento realizado se hizo un muestreo bajo la Norma Técnica Nicaragüense NTON 17002 - 02, luego se llevó a cabo el beneficio del cacao para así obtener los residuos de trabajo, los cuales fueron secados a 60° C y llevados a una humedad inferior a 10% para luego ser sometidas a un proceso de molienda. Para la cuantificación de fibra dietaria y determinación de las propiedades funcionales en los residuos de cacao estudiados: cáscara, testa y mucílago, el tamaño de partícula utilizado fue en el rango 220 - 640 μm. La composición proximal de los residuos fue la siguiente en base seca, 9.6% de cenizas, 4.83% de proteína cruda, 2.62% de grasa cruda, 35.9% de fibra cruda y 47.05% de extracto libre de nitrógeno (ELN) para la cáscara. 8.25% de cenizas, 18.51% de proteína cruda, 2.38% de grasa cruda, 23.15% de fibra cruda y 47.71% de ELN en la testa y 9.26% de cenizas, 6.73% de proteína cruda, 2.35% de grasa cruda, 0.47% de fibra cruda y 81.21% de ELN en el mucílago. Los contenidos de fibra dietética total (FDT), fibra dietética soluble (FDS) y fibra dietética insoluble (FDI), fueron determinados con una técnica basada en el método enzimático - gravimétrico AOAC 991.43. Los resultados fueron 64,54%, 4,02% y 60,22% respectivamente para la cáscara, 62,32%, 18,02% y 45,51% para la testa y 20,5%, 18,12% y 0,89% para el mucílago; siendo la cáscara buena fuente de FDI el mucílago buena fuente de FDS y la testa buena fuente de FDT, pues su relación FDI/FDS se ubicó entre 2,3:1 y 2.9:1.
metadata.dc.identifier.other: 1037861
URI: http://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/13014
metadata.dc.language: spa
metadata.dc.type: bachelorThesis
Appears in Collections:Ingeniero en Industrias Agropecuarias

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Abarca Rojas, Diego Hernán.pdf730.94 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.