Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/51995
Title: | Propuesta para la elaboración de un limoncello, utilizando aguardiente cantaclaro de la provincia de Loja |
Authors: | Padilla Pérez, Juan Andrés Loaiza Ramírez, Camilo Sebastián |
Keywords: | Ecuador. Tesis digital. |
Issue Date: | 2023 |
Citation: | Loaiza Ramírez, C. S. Padilla Pérez, J. A. (2023) Propuesta para la elaboración de un limoncello, utilizando aguardiente cantaclaro de la provincia de Loja [Tesis de Grado, Universidad Técnica Particular de Loja]. Repositorio Institucional. https://dspace.utpl.edu.ec/handle/123456789/51995 |
Abstract: | Abstract: A proposal was presented for the production of a Limoncello, using brandy cantaclaro from the province of Loja, with the aim of creating an alcoholic beverage moderated based on lemon and brandy and to boost the production of both products in this part of the country. For this, the percentages of matter were determined raw material used for the production of the alcoholic beverage, a process that was duly documented from its initial production to the final result; same which was put to the consideration of a group of participants to know its appreciation through an acceptability test. Through the different tests proposed, it was possible to establish the ideal percentages of raw material for the production of Limoncello, which used Meyer type lemon (17.64%); syrup (47.05%) and 40% alcohol (35.29%). The result was a drink alcoholic Limoncello that was accepted after passing through an acceptability test, with certain conditions for its improvement. Finally, it was recommended that all Limoncello liquor production process is duly documented with the purpose of it being used for future proposals on this type of liquor. |
Description: | Resumen:Se presentó una propuesta para la elaboración de un Limoncello, utilizando aguardiente cantaclaro de la provincia de Loja, con la finalidad de crear una bebida alcohólica moderada a base de limón y aguardiente y de impulsar la producción de ambos productos en esta parte del país. Para ello se determinaron los porcentajes de materia prima utilizados para la elaboración de la bebida alcohólica, proceso que fue debidamente documentado desde su producción inicial hasta el resultado final; mismo que fue puesto a consideración de un grupo de participantes para conocer su apreciación mediante un test de aceptabilidad. Mediante las diferentes pruebas planteadas se pudo establecer los porcentajes ideales de materia prima para la elaboración de Limoncello, misma que utilizó limón tipo Meyer (17,64%); sirope (47,05%) y alcohol al 40% (35,29%). El resultado fue una bebida alcohólica Limoncello que fue aceptada luego de pasar por un test de aceptabilidad, con ciertas condiciones para su mejoramiento. Finalmente, se recomendó que todo el proceso de elaboración del licor Limoncello sea debidamente documentado con la finalidad de que se use para futuras propuestas sobre este tipo de licores. |
URI: | https://bibliotecautpl.utpl.edu.ec/cgi-bin/abnetclwo?ACC=DOSEARCH&xsqf99=137834.TITN. |
Appears in Collections: | Licenciado en Gastronomía |
Files in This Item:
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.